
Składniki
1 kilogram
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynie i cebule obierz ze skóry i łupin. Pokrój je na mniejsze nieregularne kawałki. Warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie warzywa pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2
Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj mleko kokosowe, olej z pestek dyni, curry po czym całość dokładnie zmiksuj.

Krok 3
Posiekaj kolendrę. Wyciśnij sok z cytryny. Pestki dyni upraż na patelni i z grubsza posiekaj nożem. Następnie przełóż je razem z kolendrą do pasty z dyni, dodaj harisę, majonez i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli o ile zajdzie taka potrzeba.


Dobra rada:
Do pasty możesz też dodać łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z dyni
Wszelkie warzywne pasty mają bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Pasują przede wszystkim jako dodatek do kanapek, ale urozmaicają też smak wędlin, mięsa i serów, stanowiąc smaczną oraz uniwersalną przekąskę. Dobrym sposobem na ich wykorzystanie jest przyrządzenie roladek z tortilli. Z jakich warzyw najlepiej zrobić pastę? Ze wszystkich, zwłaszcza tych o zwartym miąższu. Spróbuj na przykład pasty z dyni. Do jej przygotowania użyj dowolnego gatunku, m.in. dyni piżmowej lub hokkaido. Upiecz ją wraz z cebulą, a całość nabierze delikatnej słodyczy. Aby nadać paście lekko orientalnego smaku, dopraw ją napojem kokosowym i curry. Z kolei, by była ona bardziej wyrazista, dodaj do niej pastę z ostrej papryki. Pasować będzie również majonez, dzięki któremu potrawa będzie miała odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko niewielka ilość soku z cytryny, i to wszystko.
Dla kogo?
Lubisz nieco orientalne smaki, ale przy tym jesteś fanem klasycznych potraw? Pasta z dyni na kanapki powinna zadowolić twoje kubki smakowe. Dynia to warzywo, które zaskakuje bogactwem smaków, dlatego w towarzystwie odpowiednich przypraw wpisze się w twoje codzienne menu.
Na jaką okazję?
Pasta z dyni sprawdzi się jako dodatek do kanapek, wędlin, ale również jako element imprezowych przystawek. Przygotuj niewielkie grzanki, każdą z nich posmaruj odpowiednią ilością pasty i zaserwuj podczas przyjęcia jako zapowiedź dania głównego.
Czy wiesz, że?
Aby przygotować pastę z dyni na kanapki nie musisz czekać na odpowiedni sezon. Dojrzałą dynię możesz zamrozić. Warto ją wcześniej odpowiednio przygotować, pozbawić miąższu oraz pokroić na mniejsze kawałki. Dzięki temu możesz przygotować pastę z dyni na kanapki o każdej porze roku.
Dla urozmaicenia:
Danie możesz jeszcze na wiele sposobów urozmaicić, dodając np. prażone pestki słonecznika, kolendrę czy pietruszkę. Dodaj swoje ulubione przyprawy oraz zioła, aby budować smak i aromat potrawy. Wypróbuj nasz przepis na pastę z dyni na kanapki.