
Składniki
3 sztuki
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
150 gramów
500 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg -cukier 2 g/kg -liść laurowy mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka wędzona słodka 1,5 g/kg -papryka słodka 1,5 g/kg -papryka ostra 1 g/kg
Krok 2
Obrać dokładnie rybę i rozdrobnić ją w rękach. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać startą marchew i pietruszkę. Paprykę, pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była za gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody. Paprykarz przełożyć w słoiczki i puszki na wierzch dodać łyżkę oleju. Sterylizacja 30 min. SMACZNEGO
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej