Pasta z białej fasoli na kanapki - z puszki | Przepisy.pl pixel

Pasta z białej fasoli

z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

60 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szklanka

2 łyżki

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Pasta z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek, aż nabiorą rumianego koloru.

Pasta z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Dodaj odcedzoną fasolkę z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut.

Pasta z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Wlej wodę i śmietanę. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut.

Pasta z białej fasoli - Krok 4

Krok 5

Fasolkę zmiksuj na pastę.

Pasta z białej fasoli - Krok 5

Krok 6

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na osobnej patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Pastę z fasoli podawaj w małych miseczkach posypaną skwarkami i posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs i warzyw.

Pasta z białej fasoli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z białej fasoliPasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli z boczkiem to świetny dodatek do mięs i warzyw. Możesz zaserwować ją np. z miksem świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczonym schabem bądź podpiekaną piersią z kurczaka. Doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do chrupiącego pieczywa. Jak ją przygotować? Przyrządź ją na bazie podsmażonej białej cebuli oraz czosnku. Dodaj do tego białą fasolę – z puszki lub ugotowaną. Doskonale skomponuje się ona ze śmietaną oraz esencją do duszonych warzyw. Aby pasta zyskała kremową konsystencję, całość po zagotowaniu zmiksuj. Oddzielnie przyrządź boczek: wystarczy, że pokroisz go w niewielką kostkę i wytopisz na patelni. Powstałe chrupiące skwarki dołóż do gotowej pasty. Podawaj ją po ostudzeniu i oprósz drobno posiekaną natką pietruszki, opcjonalnie doprawiając pieprzem. Ten podstawowy przepis możesz w łatwy sposób urozmaicić, np. sięgając po czerwoną fasolę, która ożywi wygląd całości, lub słodką marchewkę – przełamującą wyrazisty smak cebuli i czosnku. Z czym zaserwujesz pastę z białej fasoli z boczkiem?