Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc
łatwe
56 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
2 łyżki
60 mililitrów
0.5 szklanki
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Pieczarki wydrąż w środku. Wydrążone części posiekaj drobno. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3
Na patelni podsmaż cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek.

Krok 4
Do kaszy dodaj podsmażone pieczarki i przyprawę Knorr. Wymieszaj z chrzanem.

Krok 5
Gotowy farsz nałóż do pieczarek. Posyp bułką tarta, skrop oliwą i zapiekaj w 190 stopniach przez 20 minut. Podawaj na zimno lub ciepło.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki z kasza jaglaną i chrzanem na Wielkanoc
Kasza jaglana, chrzan, mieszanka ziół i przypraw – a to wszystko podane w dużych, wydrążonych pieczarkach. Brzmi ciekawie? I takie jest! Przygotowanie dania zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut, a efekt WOW gwarantowany!
Dla kogo?
Dla lubiących pieczarki, ale znudzonych już ich popularną, powszechną postacią.
Na jaką okazję?
Nadziewane pieczarki niech zagoszczą na Twoim świątecznym stole w roli intrygującej, niecodziennej przystawki. Podpowiadamy: przygotuj od razu większą porcję!
Czy wiesz, że?
Pieczarki to grzyby, które rosną bardzo szybko. Czasem potrafią wyrosnąć nawet w przeciągu jednego dnia. Szczególnie po obfitych deszczach. Stąd mogło wziąć się popularne powiedzenie „wyrastać jak grzyby po deszczu”.
Dla urozmaicenia:
Farsz, którego użyjesz do swoich pieczarek, możesz dowolnie modyfikować. Nie przepadasz za kaszą jaglaną? Użyj zamiennika, np. kaszy jęczmiennej. Wolisz szczypiorek niż pietruszkę? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ten składnik!