Pieczona ricotta z ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona ricotta z ziołami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 kilogram

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka lekko ubij. Czosnek zmiażdż. Szczypiorek i tymianek posiekaj.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia, i spód wyłóż specjalnym papierem.

Krok 3

Do dużej miski włóż ser z tymiankiem, czosnkiem, jajkami , szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż je do formy.

Krok 4

Ser piecz bez przykrycia przez godzinę, do czasu kiedy lekko zbrązowieje i będzie twarda w dotyku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona ricotta z ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej