Gofry ze szpinakiem i serem - z suszonymi pomidorami | Przepisy pixel

Gofry ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gofry:

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

szpinak:

450 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

100 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubij na sztywną pianę.

Gofry ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę.

Gofry ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3 – 4 minuty aż będą rumiane.

Gofry ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory.

Gofry ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z fixem Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku.

Gofry ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Wszystko razem gotuj przez chwile aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.

Gofry ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

70

Opinie o przepisie

  • Piotr

    Piotr , 25.06.2021

    TAK. Lato, morze i gofry, to chyba trzy najpopularniejsze atrybuty wakacji. Czy znajdzie się osoba, która będąc nad morzem nie jadła gofra? Chyba nie. Gofry na słono ze szpinakiem, to doskonała alternatywa, kiedy będziemy już przejedzeni tymi słodkimi ich wersjami, ale nadal będziemy mieli ochotę zjeść gofra na kolację.. Z racji tego, że jestem mięsożercom, dodał bym do tego przepisu odrobinę szarpanej wołowiny i papryczki chilli, by nadać odrobiny pikanterii. Myślę, że będą pysznie smakować przy zachodzącym nad morzem słońcu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    TAK. Ja bardzo powoli do szpinaku się przekonuje, bo na ogół nie bardzo mi on smakuje. Jednakże jest on bardzo zdrowy i super szybki, bo w mig gotowy! Dodaję jeszcze czosnek do szpinaku smażenia, wtedy jest smaczniejszy do zjedzenia. A gdy jeszcze feta do niego powędruje, to już całkiem mój język się raduje!!! Uważam, że feta tu by pasowała, i gofry smakiem by wzbogacała!!! Można je jeść do woli, pamiętając by nie dodawać już soli ;) :) :) Smacznych gofrów !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 19.06.2021

    TAK. Gofry kreatywnym kucharzom pole do popisu dają, wszak inspirujący wachlarz MAX smaków na słodko i na wytrawnie dostarczają. Tym razem gofry ze szpinakiem zmodyfikuję… i zamiast szpinaku – SPAGHETTI WARZYWNE jako nadzienie w ich wnętrzu wyląduje. Cukinię i marchewkę specjalną obieraczką w formę spaghetti formuję, następnie w wywarze warzywnym lub posolonej wodzie al dante je podgotuję. Potem już działam wedle przepisu podanego i pozytywne zdziwienie degustatorów wywołując… osiągam MAX radości serca mego! Tak, przyznaję - kreatywne gotowanie kocham, a przeżyć MAX wakacje … to byłaby prawdziwa radocha… <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. W zamian za cebulę dodaje posiekany czosnek, idealnie komponuje się ze szpinakiem dodaje bardziej wyrazisty smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 11.06.2021

    TAK. Białka na sztywną pianę będę ubijała, gofry ze szpinakiem przygotowywała! Ja zamiast margaryny - masła użyję i po ostudzeniu z resztą składników będę mieszała, pani domu o swoją rodzinę będzie dbała! Ubitą pianę dam - ja swój pomysł na to danie mam! Gofry w gofrownicy będą pieczone - moje pyszne, wymarzone! Podsmażę cebulę, świeży, pokrojony szpinak i passatę z pomidorów - memu daniu nie zabraknie smakowych walorów! Śmietanę z Fixem Knorr połączę i do szpinaku dam, jaki apetyt na to danie mam! Szpinak chwilę pogotuję, jestem pewna, że wszystkim zasmakuje. Nałożę na gofry i posypię serem żółtym startym na tarce - dzięki Wam pomysłów nie brakuje żadnej kucharce. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Foder

    Krzysztof Foder , 02.02.2018

    wyszły świetne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Dana

    Dana Dana , 28.09.2016

    Coś ciekawego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.04.2016

    Danuta, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu z video, nie zawiedziesz się :) https://www.przepisy.pl/przepis/gofry-6308#query=gofry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ewa Luksin

    Danuta Ewa Luksin , 10.04.2016

    Bardzo proszę o dobry wypróbowany przepis na ciasto do gofrów...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadzia Tylutki

    Jadzia Tylutki , 09.04.2016

    super .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Kalata

    Wiesław Kalata , 09.04.2016

    Musi być to smaczne jak to Krolowa poleca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 09.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pałka

    Maria Pałka , 09.04.2016

    Charakter w tych górach za duży jak na moje mozliwosci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jankowski

    Leszek Jankowski , 09.04.2016

    A to ciekawe, muszę spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrew Church

    Andrew Church , 09.04.2016

    Profanacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Florkowska

    Ada Florkowska , 09.04.2016

    pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kowszyn

    Andrzej Kowszyn , 09.04.2016

    Najlepsze w wersji ...charakter bez gofrów....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Rosajczyk

    Marlena Rosajczyk , 09.04.2016

    Gofry: tak, ale na słodko! Uwielbiam. Z dżemem i bitą śmietaną. Pozdrawiam. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ewald

    Janusz Ewald , 09.04.2016

    Tylko trzeba pamiętać żeby do ciasta nie dodawać cukru

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maryla Nawrocka

    Maryla Nawrocka , 09.04.2016

    sprobowalabym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Banaś

    Katarzyna Banaś , 09.04.2016

    UWIELBIAM SZPINAK!!! PYCHA!!! Chociaż wolę w wersji łagodnej niż pikantnej. Ale... SZPINAK JEST PYCHA!!! I tak dalej w ten deseń...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Pulikowska

    Teresa Pulikowska , 09.04.2016

    Muszą być smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Gebauer

    Bernadeta Gebauer , 09.04.2016

    Bardzo ciekawe!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Ruśniok

    Aleksander Ruśniok , 09.04.2016

    Ajć! Niom wreszcie coś co do szamania jest na wskroś,a nie tylko do podziwiania! Fantastyczny pomysł! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronia Kułak

    Bronia Kułak , 09.04.2016

    Kuchnia i przepisy jak moda - powracają. Na gofry na ostro mozna bylo wpasc w latach 80 tych w w-wie przy al jerozolimskich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Zagorzelska

    Grażyna Zagorzelska , 09.04.2016

    Sżpinak,cudownie smakuje sam i jako dodatek.U mnie jajka na szpinaku na śniadanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Maciej Lęcznar

    Adam Maciej Lęcznar , 09.04.2016

    Gofry w tej wersji to tak jak rosół ze śliwką ananasem i orzechami włoskimi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Cieleń

    Krystyna Cieleń , 09.04.2016

    Napewno dobre jak ktoś lubi pizzę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Daszke

    Janina Daszke , 09.04.2016

    Kuba nie rób apetytu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szczepańska Anioł

    Irena Szczepańska Anioł , 09.04.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gofry ze szpinakiemGofry ze szpinakiem

Chociaż gofry kojarzą się raczej z deserem, odpowiednie dodatki zamienią je w pyszną wytrawną potrawę, w sam raz na wykwintne śniadanie. Przygotowania rozpocznij od  ubicia białka na sztywną pianę – dzięki temu gofry będą puszyste. Rozpuść i przestudź kostkę do pieczenia, a następnie zmiksuj ją z mąką przesianą z proszkiem, jajkiem oraz mlekiem na gładką masę. Na koniec ostrożnie wmieszaj pianę – powstałe w ten sposób ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Następnym krokiem jest przygotowanie nadzienia szpinakowo-pomidorowego. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z rozmrożonym szpinakiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Całość zalej sosem serowo-czosnkowym przygotowanym na bazie śmietany. Warzywa gotuj jeszcze przez chwilę i dopraw szczyptą ostrej papryki. Gotowy farsz nałóż na gofry i posyp je startym żółtym serem, np. cheddarem. Gotowe gofry ze szpinakiem podawaj na ciepło. Zainspiruj się naszym prostym przepisem na to wyborne danie.