Pieczone udka kurczaka z za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone udka kurczaka z za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

6 łyżek

4 sztuki

2 łyżki

400 gramów

10 sztuk

300 gramów

6 sztuk

200 mililitrów

20 listki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z cytryny, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Następnie posiekaj listki mięty. Wymieszaj przyprawę Za'atar Knorr z oliwą, solą oraz sokiem z cytryny. Powstałą marynatę podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj mięso, które następnie obtocz w ziarnach sezamu. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Pieczone udka kurczaka z za’atarem - Krok 1

Krok 2

Szalotkę i pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a następnie wymieszaj z ciecierzycą i kilkoma łyżkami oliwy. Całość wstaw do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka kurczaka. Naczynie umieść w rozgrzanym do 190°C piekarniku na ok. 50 minut.

Pieczone udka kurczaka z za’atarem - Krok 2

Krok 3

Pozostałą marynatę wymieszaj z jogurtem i miętą. Gotowy dip serwuj z upieczonymi udkami.

Pieczone udka kurczaka z za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre dania, przed pieczeniem dodaj do kurczaka chili pokrojone w plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka kurczaka z za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka kurczaka z za’ataremPieczone udka kurczaka z za’atarem

Właśnie wróciłeś z pracy i nie masz zupełnie pomysłu na to, co przygotować na obiad? Nadchodzimy z pomocą! Przygotowanie tego dania zajmie Ci 10 minut, a sam wolny czas podczas pieczenia możesz spożytkować na inne domowe obowiązki. Co powiesz na przepis na pieczone udka z kurczaka z za’atarem? Podsumowując, to propozycja na niezwykle smaczny posiłek. Wypróbuj już dziś!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Chrupiące, aromatyczne pieczone udka z kurczakiem z za’atarem przypadną Ci do gustu!

Na jaką okazję?

Marzysz o sezonie grillowym? Nic straconego! Przygotuj ulubione potrawy w swoim domu. Dla chcącego nic trudnego!

Czy wiesz, że?

Przyprawa za’atar ma szerokie zastosowanie i sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs, panierek, sałatek, jajecznicy czy pizzy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz ostre dania, przed pieczeniem dodaj do kurczaka trochę chili pokrojone w plastry.