Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynową posiekaj bardzo drobno, imbir obierz, zetrzyj na tarce, dodaj resztę przypraw, oliwę i sos sojowy – utrzyj w moździerzu.

Krok 2

Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj marynatą. Włóż do rękawa do pieczenia, zawiąż i pozostaw przynajmniej na 1 godzinę do zamarynowania się.

Krok 3

Piecz ok 40 min w 180st.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej