Łosoś w sosie pomarańczowym - w soku: z piekarnika | Przepisy pixel

Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
268 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

588 osób wydrukowało

Pobierz pdf

764 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.

Krok 2

W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.

Krok 3

Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz orientalne smaki, do sosu możesz dodać odrobinę oleju sezamowego oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

4

Opinie o przepisie

  • Wiola

    Wiola , 26.10.2023

    Ugotowałam dzisiaj ❤️ danie jest mega pyszne ❤️❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adriana Stępniak

    Adriana Stępniak , 15.10.2019

    Proste i pyszne danie ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Sandecka

    Małgorzata Sandecka , 03.04.2017

    Doskonały przepis, prosty ale i wykwintny. Danie przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z sosem pomarańczowymPieczony łosoś z sosem pomarańczowym

Połączenie smacznych rybich filetów z sosami przygotowanymi na bazie owoców cytrusowych jest świetną propozycją na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Odpowiednio podzielone mięso wystarczy skropić oliwą z oliwek, posypać startą skórką z cytryny (opcjonalnie z limonki), świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na sugerowany w przepisie czas. Cytrusowy sos przygotujesz na bazie soku pomarańczowego, wybranego rodzaju miodu i świeżo startego imbiru. Polej nim upieczone filety i podawaj całość z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się ryż basmati ugotowany na sypko i prosta sałatka przyrządzona z miksu sałat (wypróbuj np. połączenie rukoli, sałaty lodowej i roszponki), skropiona dressingiem z oliwy, przypraw i ziół (takich jak: bazylia, oregano czy mięta). Równie pomyślnym wyborem będzie serwowanie potrawy z zapieczonymi w piekarniku ziemniakami w mundurkach. Koniecznie sprawdź nasz sposób na szybkie przygotowanie łososia. Nie zapomnij podzielić się opinią o tym daniu.