
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety łososia skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Następnie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku – czas pieczenia ok. 8-10 minut.
Krok 2
W rondelku przesmaż posiekaną cebulę, dodaj imbir. Wlej sok pomarańczowy, dodaj miód oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 3 minuty.
Krok 3
Upieczone filety nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ryżem i chrupiącą sałatą.

Dobra rada:
Jeśli lubisz orientalne smaki, do sosu możesz dodać odrobinę oleju sezamowego oraz pokrojoną świeżą kolendrę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z sosem pomarańczowym
Połączenie smacznych rybich filetów z sosami przygotowanymi na bazie owoców cytrusowych jest świetną propozycją na wyjątkowe uroczystości, takie jak święta Bożego Narodzenia. Odpowiednio podzielone mięso wystarczy skropić oliwą z oliwek, posypać startą skórką z cytryny (opcjonalnie z limonki), świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na sugerowany w przepisie czas. Cytrusowy sos przygotujesz na bazie soku pomarańczowego, wybranego rodzaju miodu i świeżo startego imbiru. Polej nim upieczone filety i podawaj całość z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się ryż basmati ugotowany na sypko i prosta sałatka przyrządzona z miksu sałat (wypróbuj np. połączenie rukoli, sałaty lodowej i roszponki), skropiona dressingiem z oliwy, przypraw i ziół (takich jak: bazylia, oregano czy mięta). Równie pomyślnym wyborem będzie serwowanie potrawy z zapieczonymi w piekarniku ziemniakami w mundurkach. Koniecznie sprawdź nasz sposób na szybkie przygotowanie łososia. Nie zapomnij podzielić się opinią o tym daniu.