
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
250 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
0.5 litra
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).

Krok 2
Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.

Krok 3
Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie koperkowym
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np. makaronów i sałatek. Skąd bierze się jego popularność? To połączenie kilku czynników: delikatnego smaku, małej ilości ości oraz wszechstronności, bowiem ryba świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Tym razem odchodzimy od kulinarnego miszmaszu. Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym to danie, które potrzebuje tylko kilku, ale za to precyzyjnie dobranych dodatków.
Dla kogo?
W przypadku łososia z sosem koperkowym niezwykle ważny jest sos, który podkreśla walory smakowe ryby, neutralizując przy okazji jej zapach. Przepis na łososia w sosie koperkowym dedykujemy więc tym smakoszom, którzy twierdzą, że nie jadają ryb ze względu na ich specyficzny smak i aromat. Rybę smaż na maśle, dzięki czemu będzie ona delikatnie chrupiąca i zyska piękny kolor.
Na jaką okazję?
Na obiad doskonale sprawdzi się łosoś w sosie koperkowym. Filet z łososia możesz kupić świeży lub mrożony – zdecyduj w zależności od tego, jak ci wygodniej. Zamierzasz przyrządzić go od razu po powrocie ze sklepu czy może czekasz na weekend, żeby poszaleć w kuchni?
Czy wiesz, że?
Przygotowując przepis na łososia w sosie, warto zwrócić uwagę na to, żeby ryba nie miała wysuszonych brzegów, co sugerować może, że jest nieświeża lub nieprawidłowo przechowywana. Do zrobienia łososia z sosem koperkowym staraj się wybierać kawałki średniej wielkości z przedniej części ryby.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane filety łososia w sosie możesz podawać jako dodatek do sałatki lub w zestawie z ryżem, czy też ziemniakami i surówką. Sos koperkowy do łososia fantastycznie komponuje się także z pieczonymi szparagami, brokułami oraz jajkami.