Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie koperkowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

99

heart
1674 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1598 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 litra

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Łosoś w sosie koperkowym - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • MargoM

    MargoM , 29.09.2023

    Ja polecam, zamiast smażenia na maśle, zblanszowanie łososia na parze, następnie przełożenie do naczynia żaroodpornego, dobrze wysmarowanego masłem, zalanie kawałków łososia sosem koperkowym i wstawienie do piekarnika (temp. ok. 130-140 st. C) na ok. 20 minut. Jest pyszny :-), a w domu nie ma zapachu smażenia i masło zawsze będzie swieże.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Patka

    Patka , 11.08.2022

    Jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sys

    Sys , 11.01.2022

    To kiedy tą mąkę mam dodać? 2 razy jest informacja w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 30.12.2021

    TAK. Do gotującego się sosu dodaję sok z połówki pomarańczy. W ten sposób zyskuje bardziej nieoczywisty oraz intrygujący smak i aromat przywodzący na myśl podróż do egzotycznego kraju.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pałosz

    Marek Pałosz , 05.01.2020

    polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Majewska

    Halina Majewska , 27.04.2019

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie koperkowymŁosoś w sosie koperkowym

Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np. makaronów i sałatek. Skąd bierze się jego popularność? To połączenie kilku czynników: delikatnego smaku, małej ilości ości oraz wszechstronności, bowiem ryba świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Tym razem odchodzimy od kulinarnego miszmaszu. Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym to danie, które potrzebuje tylko kilku, ale za to precyzyjnie dobranych dodatków.

Dla kogo?

W przypadku łososia z sosem koperkowym niezwykle ważny jest sos, który podkreśla walory smakowe ryby, neutralizując przy okazji jej zapach. Przepis na łososia w sosie koperkowym dedykujemy więc tym smakoszom, którzy twierdzą, że nie jadają ryb ze względu na ich specyficzny smak i aromat. Rybę smaż na maśle, dzięki czemu będzie ona delikatnie chrupiąca i zyska piękny kolor.

Na jaką okazję?

Na obiad doskonale sprawdzi się łosoś w sosie koperkowym. Filet z łososia możesz kupić świeży lub mrożony – zdecyduj w zależności od tego, jak ci wygodniej. Zamierzasz przyrządzić go od razu po powrocie ze sklepu czy może czekasz na weekend, żeby poszaleć w kuchni?

Czy wiesz, że?

Przygotowując przepis na łososia w sosie, warto zwrócić uwagę na to, żeby ryba nie miała wysuszonych brzegów, co sugerować może, że jest nieświeża lub nieprawidłowo przechowywana. Do zrobienia łososia z sosem koperkowym staraj się wybierać kawałki średniej wielkości z przedniej części ryby.

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane filety łososia w sosie możesz podawać jako dodatek do sałatki lub w zestawie z ryżem, czy też ziemniakami i surówką. Sos koperkowy do łososia fantastycznie komponuje się także z pieczonymi szparagami, brokułami oraz jajkami.