
Składniki
1 sztuka
400 gramów
null
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1.5 szklanki
1 łyżka
50 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namocz w winie przez 3 godziny.
Krok 2
Do przesianej mąki wbij jajko i dodaj stopione masło
Krok 3
Dolewając wodę zagnieć elastyczne ciasto.
Krok 4
Orzechy oraz osączone śliwki posiekaj i wymieszaj z miodem, goździkami i cynamonem.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj i powycinaj kółka. Ponakładaj farsz i składaj na pół , mocno zlepiając brzegi.
Krok 6
Ugotuj w posolonym wrzątku, podawaj polane stopionym masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej