
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka opłukać pod bieżąca wodą, usunąć błonki oraz nadmiar tłuszczu i dobrze osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso przekroić wzdłuż za płaty o grubości ok. 1 cm.
Krok 2
Mięso oprószyć z obu stron pieprzem ziołowym, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz Przyprawą do gyrosa. Następnie ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć nimi mięso. Mięso przykryć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Płaty starannie owinąć w pergamin i ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut z każdej strony. Następnie zdjąć pergamin a mięso ułożyć na talerzu. Danie warto podawać z warzywami gotowanymi na parze i polanymi odrobiną sosu na bazie jogurtu naturalnego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej