
Składniki
1 sztuka
null
1 łyżka
1 łyżka
60 gramów
300 gramów
1.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w kostkę.
Krok 2
Zagotuj 0,5 litra wody, włóż boczek i dodaj koncentrat. Gotuj przez 10 minut.
Krok 3
Ryż wypłucz i zalej wywarem od gotowania boczku. Gotuj aż się wchłonie cały wywar.
Krok 4
Przygotuj naczynie żaroodporne, włóż ryż i boczek. Posól i posyp papryką. Całość dokładnie wymieszaj, wstaw do piekarnika na 20 minut w 160 stopni.
Krok 5
Po tym czasie posyp danie żółtym serem i ponownie zapiecz aż rozpuści się ser. Przed podaniem posyp pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej