
Składniki
250 gramów
50 gramów
1 gram
4 łyżki
9 sztuk
1 opakowanie
10 łyżeczek
1 sztuka
1 gram
1 dekagram
18 sztuk
9 sztuk
9 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże przekładam do miski, dodaję szczyptę cukru, wodę letnią 150 ml mieszam. Wsypuję mąkę, dodaję sól, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, wkładam do piekarnika temp 50 stopni na 30 minut aż podrośnie.
Krok 2
Ciasto dzielę na 9 części i formuję małe pizzerinki. Wykładam je na blaszkę do pieczenia z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni. Każda pizzerinkę smaruję pesto, układam polówki pomidorków, oliwki, papryczkę chili pokrojoną, plaster szynki.
Krok 3
Piekarnik zmniejszam na temp 230 stopni i piekę pizzerinki 10 minut. Wyłączam piekarnik, układam kulki mozzarelli. Zostawiam w piekarniku na chwilę aż się rozpuszczą. Posypuję oregano, bazylią świeżą.
Krok 4
Pizzerinki z pesto i szynką

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej