Placek z jajkami i szczypiorkiem.Przepis pochodzi ze strony rosyjskiej:-) Mam nadzieje,że dobrze przetłumaczyłam,w każdym bądź razie mi się udał;-)Po naszemu to omlet;-)
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
7 łyżek
0.5 łyżeczki
200 gramów
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: 4 jajka utrzepać widelcem z solą,dodać śmietanę i majonez, ponownie utrzepać,dodać sodę wraz z mąką i wymieszać .
Krok 2
Farsz: 6 jajek pokroić w kostkę,doprawić do smaku,solą i pieprzem,dodać pokrojony drobno szczypiorek z cebulką i wymieszać wszystko razem.
Krok 3
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą przelewamy połowę ciasta i na to wykładamy farsz jajeczny łyżką,na farsz wylewamy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godz.do 45 min.w zależności od tego jak wysoki jest omlet,trzeba sprawdzać patyczkiem,pieczemy do momentu,aż się ładnie zrumieni góra,ja piekłam 25 min w formie o średnicy 20 cm:-)
Krok 4
Prosty w przygotowaniu i smaczny,moja pomysłowość w kuchni nie zna granic,upiekłam ten omlet w formie do ciasta od piłki nożnej;-)Upiekłam go na 1 marca,więcej zdjęć na moim fanpagu w komentarzu,podaję link https://www.facebook.com/dziewiona83/photos/a.1055824331158431.1073741828.1055069167900614/1374272185980309/?type=3&theater
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej