Pleśniak z wiśniami – przepis na ciasto: placek | Przepisy.pl pixel

Pleśniak z wiśniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
239 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

828 osób wydrukowało

Pobierz pdf

752 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

4 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce.

Pleśniak z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Na stolnicy posiekaj masło z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj pół szklanki cukru, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Pleśniak z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Uformuj 3 kule, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Pleśniak z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Wiśnie wymieszaj z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i pozostałym cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i pozostałą łyżkę mąki ziemniaczanej ciągle ubijając.

Pleśniak z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Na wyłożoną pergaminem formę zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta i delikatnie dociśnij dłonią. Następnie posyp bułką tartą i wyłóż wiśnie. Następnie zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie przykryj pianą z białek. Na koniec na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta.

Pleśniak z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku z grzaniem góra-dół około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.

Pleśniak z wiśniami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Wystudź w lekko uchylonym piekarniku aby piana nie opadła. Możesz posypać cukrem pudrem.

2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Kaca

    Sylwia Kaca , 15.05.2021

    ciasto z tego przepisu rewelacyjne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nika Cyndler

    Nika Cyndler , 06.09.2020

    pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pleśniak z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pleśniak z wiśniamiPleśniak z wiśniami

Jeśli pleśniaka kojarzyliście do tej pory zwykle z porzeczkowym smakiem – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Tu główną rolę grają wiśnie, które nadają deserowi orzeźwiającego, nieco kwaskowego smaku. Doskonale łączą się z ciastem i puszystą pianą z białek, tworząc uniwersalny deser na każdą okazję. Co więcej –pleśniak z wiśniami przygotujecie o każdej porze roku, zastępując świeże owoce ich wersją mrożoną. W obu przypadkach jest pysznie!

Dla kogo?

Pleśniak z wiśniami to ciasto dla każdego miłośnika owocowych i orzeźwiających deserów. Przypadnie do gustu również osobom, szukającym pomysłu na prosty domowy placek.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto z wiśniami jest idealną propozycją na imprezę, imieniny, urodziny, a także święta. Jedynie od was zależy, kiedy przygotujecie ten pyszny placek.

Czy wiesz, że?

Najlepszym sposobem na utrzymanie delikatności piany z białek jest studzenie pleśniaka w lekko uchylonym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Pleśniak z wiśniami możesz zaserwować w wersji wzbogaconej o odrobinę bitej śmietany.