Polskie pierogi z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polskie pierogi z chrzanem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

0.2 litra

400 gramów

2 łyżki

null

1 łyżeczka

150 gramów

null

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.

Krok 2

W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.

Krok 3

Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Krok 4

Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.

Krok 5

Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.

Krok 6

Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.

Krok 7

Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej