
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 plastry
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z porów odkrój około 3 cm kawałki i drobno pokrój oraz podsmaż na oleju.
Krok 2
Pozostałe pory pokrój w 15 cm kawałki i gotuj 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wystudź.
Krok 3
Każdy kawałek owiń najpierw plasterkiem sera a następnie boczku.
Krok 4
Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę.
Krok 5
Dodaj śmietanę i podsmażonego pora. Wymieszaj i przypraw.
Krok 6
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem włóż puree i pory.
Krok 7
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej