
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
40 gramów
50 mililitrów
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w talarki. Smaż przez kilka minut.

Krok 2
Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4
Następnie wlej śmietanę i całość ponownie zagotuj. Po nałożeniu na talerze posyp startym serem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kukurydziana
Chcesz przyrządzić na obiad zupę, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczna pomidorowa lub ogórkowa? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na zupę kukurydzianą. Oprócz kukurydzy znajdą się w niej także inne warzywa, m.in. zielona papryka, por i ziemniaki. Zupa jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania w dość drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pokrojenia papryki w paski, a pora w talarki. Warzywa smaż przez chwilę na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie. Całość zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej. Następnie do gotującej się zawartości garnka dodaj kukurydzę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zabiel zupę kwaśną śmietaną – aby nie zwarzyła się pod wpływem wysokiej temperatury, należy ją wcześniej zahartować. Ugotowane danie podawaj posypane startym żółtym serem, na przykład goudą lub nieco ostrzejszym ementalerem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.