
Składniki
1 szczypta
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne, umyj i drobno posiekaj.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.
Krok 3
Czosnek zmiażdż, a ryż wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do czasu gdy będzie szklisty.
Krok 4
Dolej 3 szklanki wrzątku, wrzuć papryki, pomidory i czosnek. Dopraw pieprzem, solą, chili i papryką i duś do gdy ryż będzie gotowy.
Krok 5
Krewetki odsącz z zalewy i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 6
Do mąki dodaj trochę chili i obtocz w niej parówki pokrojone na plastry.
Krok 7
Na rozgrzaną oliwę wrzuć krewetki oraz parówki w panierce i podsmaż przez 2 minuty. Na talerzykach rozłóż kopce ryżu i udekoruj je krewetkami oraz parówkami. Możesz podawać z ketchupem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej