Bułeczki Serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki Serowe

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

850 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

10 gramów

100 mililitrów

3 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzewamy w niedużym rondelku. Nie powinno się zagotować. Dodajemy do niego cukier i drożdze. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, tak aby składniki sie połączyły.

Bułeczki Serowe - Krok 1

Krok 2

W między czasie na drobnym sitku przesiewamy mąke i mieszamy ją z łyżeczką soli. Teraz czas na jajka. Żółtko z jedengo jajka oddzielamy i odstawiamy w pojemniku

Bułeczki Serowe - Krok 2

Krok 3

Jedno całe jajko rostrzepujemy z pozostałym białkiem, dodajemy drożdze i dokładnie łączymy składniki. Dodajemy olej roslinny i ponownie wszystko mieszamy.

Bułeczki Serowe - Krok 3

Krok 4

Przesianą mąke z solą wysypujemy na stolniece, robimy niewielkie zagłębienia, po czym wlewamy w nie naszą jajeczno- drożdzową mieszankę. Wszystko dokłądnie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki miękkiego msła i zagniatamy ciasto dłonmi. Bardzo ważne jest, aby na zagniecenie ciasta poswięcić kilka minut. Jeżeli ciasto odstaje od rąk to znak ze jest gotowe!

Bułeczki Serowe - Krok 4

Krok 5

ciasto formujemy w kule i czekamy aż wyrosnie przez około 30 minut.

Bułeczki Serowe - Krok 5

Krok 6

wyrosniete ciasto rwiemy na kawałki i formujemy kulki. następnie ser kriomi w kawałki i wkładamy do każdej bułeczki.

Bułeczki Serowe - Krok 6

Krok 7

rozgrzać piekarnik do 220 stopni. pieczemy 15-20 minut

Krok 8

SMACZNEGO!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki Serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej