Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

null

null

0.25 litra

40 gramów

0.25 litra

750 gramów

125 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i gotuj przez 7 minut.

Krok 2

Pory pokrój w krążki i zblanszuj je przez 3 minuty w wrzątku.

Krok 3

Na 30 gramach rozgrzanej margaryny przesmaż mąkę, rozprowadź bulionem Knorr oraz mlekiem i na koniec dodaj starty ser.

Krok 4

Dopraw do smaku i dodaj kminek.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną, na dnie połóż ziemniaki, na nich kiełbasę pokrojoną w plastry i na koniec pory.

Krok 6

Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej