Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
750 gramów
null
null
0.25 litra
40 gramów
0.25 litra
750 gramów
125 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i gotuj przez 7 minut.
Krok 2
Pory pokrój w krążki i zblanszuj je przez 3 minuty w wrzątku.
Krok 3
Na 30 gramach rozgrzanej margaryny przesmaż mąkę, rozprowadź bulionem Knorr oraz mlekiem i na koniec dodaj starty ser.
Krok 4
Dopraw do smaku i dodaj kminek.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną, na dnie połóż ziemniaki, na nich kiełbasę pokrojoną w plastry i na koniec pory.
Krok 6
Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej