
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
100 gramów
1 szczypta
3 sztuki
100 gramów
3 łyżki
2 szklanki
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę w plasterki i posiekaj czosnek. Podsmaż na oliwie nie rumieniąc.
Krok 2
Zmiel baraninę. Pokrój pieczarki, dodaj mięso i zmiel dodając przecier pomidorowy, cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Dopraw.
Krok 3
Całość włóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 4
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp potrawę.
Krok 5
Jaja zmieszaj z jogurtem i wlej na zapiekankę. Posyp natką.
Krok 6
Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni do czasu, gdy się zarumieni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej