Greckie roladki z kurczaka z serem feta - przepis | Przepisy.pl pixel

Roladki a'la greckie

Autor: Diana Baran

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel piersi kurczaka na cztery porcje, rozbij je jak na kotlet i dokładnie umyj. Następnie nasmaruj je odrobiną oliwy.

Krok 2

Oliwki, śliwki posiekaj. Obsyp kurczaka po jednej stronie przyprawą gyros i przyprawą w mini kostkach. Ułóż jeden plaster sera typu feta oraz oliwki i śliwki. Zwiń wszystko w roladkę (dobrze jest obwiązać roladki sznurkiem).

Krok 3

Smaż na odrobinie tłuszczu z każdej strony, aż mięso będzie gotowe. Można również po obsmażeniu wstawić roladki na kilka minut do piekarnika (wówczas warto dorzucić luzem kilka śliwek suszonych). Podawać z oliwkami i (opcjonalnie) plastrem ananasa. Pasuje zarówno do ryżu jak i świeżej bułki. Można podawać również na zimno - idealne nadaje się na kanapki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej