
Składniki
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
800 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
5 sztuk
4 łyżki
0.7 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
2.5 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj dokładnie, odetnij końce i potnij w plastry. Oprósz solą i odłóż na ok. 30 min., aż puszczą sok. Osusz.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, kawałki pomidorów razem z zalewą i podduś całość przez ok. 15-20 min. Dodaj przyprawy.
Krok 3
Ziemniaki obierz, umyj i potnij w cieniutkie plasterki. Wyłóż je na spód żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, przykryj mięsem, połową startego sera i plastrami bakłażana. Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.
Krok 4
Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź ją mlekiem. Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia. Wymieszaj energicznie z roztrzepanymi widelcem jajkami i tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Oprósz resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej