Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

100 mililitrów

1 puszka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować w posolonej wodzie (lub jeżeli macie na rosole). W czasie gotowania ryżu, przygotować sos. Do rondelka przelać pomidory z puszki, dołożyć czerwoną paprykę posiekaną w kostkę, świeżą bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę i zblendować na gładką masę. Wstawić na palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.

Krok 2

Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos.

Krok 3

Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika – pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia). Zajadamy jeszcze ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz pieczony z ryżem pod pomidorową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej