Ryba w sosie pieczarkowym: zapiekana z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Ryba z sosem pieczarkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
183 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

684 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

350 mililitrów

100 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawami. Odstaw na kilka minut do lodówki.

Krok 2

W tym czasie pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i dodaj pieczarki.

Krok 3

Sos koperkowy Knorr rozmieszaj w rondelku ze śmietaną i zagotuj. Dodaj pieczarki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne natłuść margaryną, wlej kilka łyżek sosu, a następnie ułóż filety ryby.

Krok 5

Resztę sosu wlej do naczynia, przykrywając rybę. Wierzch posyp pokrojoną w paski papryką. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 45 minut. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym purée.

2

Opinie o przepisie

  • Jacob

    Jacob , 02.02.2022

    Robię już drugi raz, teraz nie mam pieczarek więc daje pora. Również pasuje. Przepis zostaje w notesie. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Kroczek

    Maja Kroczek , 05.10.2018

    Przepyszne! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z sosem pieczarkowymRyba z sosem pieczarkowym

Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie dla kilku osób? Mówisz i masz! Co powiesz na rybę w sosie pieczarkowym? Zapoznaj się z naszym przepisem i sprawdź na własnej (i nie tylko!) skórze.

Dla kogo?

Dla wielbicieli darów mórz, rzek, jezior i stawów! Dla tych, którzy lubią i często jedzą ryby, ale też dla każdego, kto chciałby się wreszcie do nich przekonać.

Na jaką okazję?

Tak przygotowana ryba w delikatnym, kremowym sosie pieczarkowym poleca się na kolację – w towarzystwie na przykład gotowanych warzyw będzie pożywnym, zdrowym i przede wszystkim pysznym posiłkiem.

Czy wiesz, że?

Ryby są źródłem białka, a także dużej ilości kwasów omega-3. Zaleca się, aby jeść je 2–3 razy w tygodniu.

Dla urozmaicenia:

W tym przepisie użyć możesz dowolnej ryby – takiej, na jaką tylko masz ochotę! Najważniejsze jest przygotowanie – z naszym przepisem na rybę będzie ona wręcz rozpływała się w ustach.