Kasza gryczana z mięsem w sosie pomidorowym
średnie
1 osoba zapisała

Składniki
300 mililitrów
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dobrze umyj warzywa, obierz cebulę i marchewkę

Krok 2
Filet z kurczaka opłucz i osusz.

Krok 3
Mięso pokroić w kostkę i dodać do rondla do warzyw, gotować 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4
Dodać pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy i 200 ml wody i doprawić solą.

Krok 5
Gotuj mięso w sosie pomidorowym na małym ogniu przez 10-12 minut.

Krok 6
Dodaj wodę tak, aby kasza gryczana była przykryta 1-2 cm wyżej. Gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Kasza gryczana z mięsem w sosie pomidorowym jest gotowa. Ułóż na talerzach i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej