Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

50 gramów

150 gramów

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, dodając do wody suszone grzyby oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wystudź. Grzyby wyjmij z kaszy i pokrój na cienkie paseczki. Pamiętaj również, aby po ugotowaniu wyjąć z kaszy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Boczek oraz szalotki pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej patelni począwszy od boczku. Następnie dodaj umyte i osuszone kurki, smaż 2-3 minuty, oprósz pieprzem.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużej misce połącz ugotowaną kaszę, grzyby z boczkiem (kurki oraz z gotowania – pozostaw kilka kurek do dekoracji), starty ser oraz posiekaną natkę.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Majonez wymieszaj w miseczce z jogurtem oraz sosem sałatkowym Knorr. Powstały sos dodaj do kaszy, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do salaterki.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skóry i wytnij gniazdo, następnie pokrój w kostkę. Wierzch sałatki posyp pomidorami oraz pozostawionymi kurkami. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz świeżych kurek, możesz użyć mrożonych grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybamiSałatka z kaszą gryczaną, oscypkiem i grzybami

Przygotowanie proponowanej sałatki to dobry sposób na smaczną kolację lub przekąskę między posiłkami. Łączy w sobie aromat grzybów oraz charakterystyczny smak oscypka i wędzonego boczku. Podstawą dania jest kasza gryczana, jednak zamiast niej możesz użyć jęczmiennej – potrawa będzie równie dobra. Ugotuj ją z dodatkiem suszonych grzybów, kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego, według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój drobno boczek i szalotkę – jeśli chcesz, żeby sałatka miała intensywny smak i była bardziej chrupiąca, wykorzystaj białą cebulę. Przypraw je świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, smaż na małym ogniu przez kilka minut. Tak przygotowane składniki połącz ze sobą w dużej misce, wsypując wcześniej starty oscypek (odpowiedni będzie każdy ser wędzony, np. rolada ustrzycka) oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec z majonezu, przypraw i jogurtu przyrządź sos, który połączy ze sobą składniki potrawy. Sałatkę serwuj udekorowaną kawałkami pomidorów oraz listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się naszym przepisem!