Domowe krówki ciągutki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe krówki ciągutki

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

250 mililitrów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko i śmietanę wyjmujemy 30 minut przed gotowaniem. Mleko, śmietanę, cukier i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania.

Krok 2

Od chwili, gdy mleko i śmietana z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 6 minut na średnim ogniu lub 8 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche).

Krok 3

Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe krówki ciągutki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej