Wątrobianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątrobianka

Autor: Katarzyna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.

Krok 2

W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.

Krok 3

Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątrobianka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej