Oscarowe czekoladki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Oscarowe czekoladki

Autor: WypiekAnki

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

3 plastry

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 4 miseczkach tej samej pojemności rozpuścić czekolady. Trzy porcje białej i jedną porcę gorzkiej czekolady.

Krok 2

Do białych czekolad dodać odpowiednio: zmielone na proszek suszone figi, herbatę matcha, kardamon. Do gorzkiej czekolady dodać chilli i wymieszać.

Krok 3

Do białej czekolady z suszonymi figami dodać suszone plastry czekolady, suszoną żurawinę oraz suszone płatki róż.

Krok 4

Do białej czekolady z herbatą matcha dodać orzech nerkowca, czarną porzeczkę (najlepiej liofilizowaną) oraz suszone płatki chabra.

Krok 5

Do białej czekolady z kardamonem dodać posiekane pistacje oraz truskawki (najlepiej truskawki liofilizowane).

Krok 6

Do gorzkiej czekolady z chili dodać prażone orzechy laskowe oraz suszoną wiśnię.

Krok 7

Czekolady przelać do 8 foremek silikonowych (uzyskamy po 2 czekoladki każdego smaku). Najlepiej wybrać 4 różne formy, dla każdego smaku inną.

Krok 8

Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego zastygniecia, można czekoladki włożyć do lodówki na kilka minut co przyśpieszy proces oczekiwania.

Krok 9

Czekoladki wyjąć z formy i podawać.

Krok 10

Jest to ciekawa alternatywa na poczęstunek niezapowiedzianych gości na wieczornym seansie filmowym. Bardzo szybko można przygotować deser, który będzie ciekawe dla kubków smakowych oraz oka :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Oscarowe czekoladki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej