Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie

Autor: Danuta Magda Slugocka

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

200 gramów

1 łyżeczka

2 szklanki

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier wanilinowy, dodać miękką palmę i olejek pomarańczowy, mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Krok 2

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki z 1 minutę na dość gęste ciasto.

Krok 3

Forma silikonowa niska 25 cm i jedna silikonowa mała 15 cm (do pracy męża), ciasto rozsmarować w formach, wygładzić wierzch.

Krok 4

Na cieście poukładać gęsto umyte i wypestkowane śliwki skórką do dołu.

Krok 5

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - najlepsze ciasto mocno śliwkowe, lubimy , aby ciasta nie było za dużo ale śliwek sporo, ciasto jest idealną bazą do wielu owoców........SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto mocno śliwkowe i łatwe i szybkie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej