
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzone Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
Krok 2
Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Marchew, pietruszka, seler, por. Gotujemy na małym ogniu około godziny jak bulion.
Krok 3
Dodajemy pokrojone namoczone i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Można dodać też wodę, w której się moczyły.
Krok 4
Obsmażamy cienko pokrojoną cebulę i dodajemy do garnka.
Krok 5
Obsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy do garnka.
Krok 6
Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Można dodać też innej kiełbasy lub parę rodzajów według gustu.
Krok 7
Dodajemy zakwas.
Krok 8
Wyciągamy żeberka i kroimy na małe części. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka. Przyprawiamy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej