PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ!

Autor: Alieeen

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

18 dekagramów

8 dekagramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z tłuszczem, szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać, odsunąć na bok, ucierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki, wybijac ciasto płaską łyżką drewnianą na wolnym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i dostatecznie wysmażone. Odstawić na bok plyty, troche schłodzić, ciągle ucierając, dodając kolejno jaja. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, by ciasto było odpowiedniej gęstości. Wyrobić łyżką ciasto edo zupełnego ostudzenia. Posmarować blachę. Ciasto nabvierać lyżką lub "szprychą", wyciskać w odstępach płaskie kule w wielkości małych jabłek. Piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku, dobrze rozgrzanym z dołu i góry. Na początku przez 10 minut nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Gdy ptysie urosną i zarumienią się, zmniejszyć ogień. Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zarumienione. Przyrządzić NADZIENIE: Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukru w mączce i wanilię do smaku. Upieczone i ostudzone ptysie przekrajać ostrym, cienkim nożem, zdjąć "wierzchy". Napełnić bitą śmietaną, układając łyżką lub "szpryczką" wycisnąć. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem i wanilią. Smaaaaaaaaaaaaaaaacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej