
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1.5 szklanki
0.5 kilograma
4 dekagramy
5 dekagramów
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłym mleku i zostaw do wyrośnięcia w ciepłem miejscu na około 20 minut.
Krok 2
Masło roztop i ostudź.
Krok 3
Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijając dodaj kolejno żółtka.
Krok 4
Do rozczynu z drożdży dodaj resztę mąki, stopione masło, ubite jaja i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 5
Gdy ciasto wyrośnie, formuj małe kulki, w środek wkładaj po 3 wiśnie, zlepiaj jak pierogi i formuj placuszki.
Krok 6
Smaż na głębokim oleju po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posyp cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej