Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
698 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 mililitrów

0.5 łyżki

3 sztuki

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

40 gramów

20 gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 1

Krok 2

Gdy będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 2

Krok 3

Do puree z dyni dodaj jajo, mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz i puszyste w środku.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 4

Krok 5

Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym

Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwieczorek bądź słodką kolację. Prezentujemy sposób na ich proste i szybkie przygotowanie. W naszym przepisie dynię najpierw gotuje się w mleku. Oczywiście można przyrządzić ją również na swój sposób, np. piekąc ją w piekarniku. Jednak dzięki połączeniu z mlekiem powstanie z niej pyszne purée, z którego usmażysz na patelni okrągłe, pomarańczowo-złociste placki. Racuchy najlepiej smakują póki są gorące. Podawać je możesz z łyżką słodkiego twarogu lub odrobiną śmietany z syropem klonowym, który jest słodkim dodatkiem prosto z Kanady (jeśli go nie masz, zastąp go miodem). Możesz użyć naturalnego twarogu, sera mascarpone lub waniliowego serka homogenizowanego. Takie racuchy zabierzesz z powodzeniem do pracy i odgrzejesz w mikrofalówce na ciepłe drugie śniadanie lub lunch.