Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
łatwe
665 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 mililitrów
0.5 łyżki
3 sztuki
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżki
2 łyżki
1 opakowanie
40 gramów
20 gramów
null gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.

Krok 2
Gdy będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.

Krok 3
Do puree z dyni dodaj jajo, mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 4
Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz i puszyste w środku.

Krok 5
Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym są słodkie i puszyste. Doskonale nadają się na podwieczorek bądź słodką kolację. Prezentujemy sposób na ich proste i szybkie przygotowanie. W naszym przepisie dynię najpierw gotuje się w mleku. Oczywiście można przyrządzić ją również na swój sposób, np. piekąc ją w piekarniku. Jednak dzięki połączeniu z mlekiem powstanie z niej pyszne purée, z którego usmażysz na patelni okrągłe, pomarańczowo-złociste placki. Racuchy najlepiej smakują póki są gorące. Podawać je możesz z łyżką słodkiego twarogu lub odrobiną śmietany z syropem klonowym, który jest słodkim dodatkiem prosto z Kanady (jeśli go nie masz, zastąp go miodem). Możesz użyć naturalnego twarogu, sera mascarpone lub waniliowego serka homogenizowanego. Takie racuchy zabierzesz z powodzeniem do pracy i odgrzejesz w mikrofalówce na ciepłe drugie śniadanie lub lunch.