Risotto ze szpinakiem i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem i serem kozim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

500 gramów

150 gramów

100 gramów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i wysusz. Rozpuść 2 kostki Knorr w litrze gotującej się wody. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż, smaż go chwilę, ciągle mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlej białe wino, całość gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Porcjami dodawaj gorący rosół, ciągle mieszając, aż ryż stanie się zupełnie miękki i kremowy.

Krok 2

Dodaj wtedy do ryżu kozi ser i szpinak. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Risotto podawaj w talerzach lub miskach, posypane obficie parmezanem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanego risotto idealnym dodatkiem będzie garść pestek dyni.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem i serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski z makiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto ze szpinakiem i serem kozimRisotto ze szpinakiem i serem kozim

Risotto ze szpinakiem i kozim serem ma kremową konsystencję i delikatny warzywny smak. To smaczna wersja potrawy, która jest bardzo popularna w kuchni wegetariańskiej i na pewno przypadnie do gustu wszystkim jej miłośnikom. Zasmakuje szczególnie tym, którzy lubią intensywny aromat koziego sera oraz parmezanu połączonego z delikatnym ryżem i szpinakiem. To wegetariańskie danie możesz urozmaicać swoimi ulubionymi warzywami, dodając do niego np. suszone lub świeże pomidory albo pieczoną paprykę. Zamiast parmezanu posyp całość np. startym żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą. W zastępstwie ryżu sprawdzi się również kasza. Do dania pasować będą sałatki oraz świeże surówki, np. z czerwonej kapusty, marchewki lub selera. Z takimi dodatkami możesz podać risotto jako bezmięsny obiad, a w połączeniu z grillowaną czosnkową bagietką albo grzankami z ciemnego pieczywa serwować jako ciepłą kolację. Jeśli chcesz ozdobić danie, udekoruj je pomidorami koktajlowymi, posyp prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi. Podawaj je tak, jak lubisz. Sprawdź, jak je przygotować – pomoże Ci w tym nasz przepis!