Rolady zawijane ze schabu z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolady zawijane ze schabu z grzybami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

1 sztuka

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

3 sztuki

0.3 szklanki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć, a potem pokroić w paseczki.

Krok 2

Kotlety trzeba przygotować do robienia rolad spłaszczając je i rozklepując je. Każdy kotlet polać odrobiną oleju, posmarować musztardą, posypać pieprzem, papryką i majerankiem.

Krok 3

Farsz rolady stanowi kawałek skórki razowca, korniszona, suszonego grzybka, wędzonego boczku. Zwinąć rolady tak jak klasyczne rolady wołowe (śląskie). Obwiązać nicią.

Krok 4

Oprószyć papryką, majerankiem i skropić Delikatem w płynie. Rozgrzać olej masłem. Obsmażyć rolady na rumiano. Włożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia, pokrojonymi drobno cebulami, grzybami, Bulionetką i Bulionem grzybowym. Wlać wodę. Dusić z 1 godzinę z lekko uchyloną pokrywką.

Krok 5

Kiedy zrazy są już dobre, a sos się zagotuje - usunąć nici z rolad i przełożyć mięso z powrotem do garnka, doprawić sos do smaku pieprzem, mini kostką Smażona Cebulka, Delikatem, mieloną papryką. Wlać śmietankę. Zagęścić sos błyskawiczną zasmażką ciemną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolady zawijane  ze schabu z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej