
Składniki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Krok 3
Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Krok 4
Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Krok 5
Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Krok 6
Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa smażona wątróbka. Jej smak i aromat są nie do podrobienia. Co się stanie, jeśli połączymy wątróbkę drobiową z jabłkiem? Na skosztowanie dania skuszą się nawet te osoby, które do tej pory omijały ten nieco kontrowersyjny rodzaj mięsa szerokim łukiem. Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem ma szansę całkowicie zmienić zdanie każdego niedowiarka.
Dla kogo?
Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Do pewnych smaków trzeba dorosnąć lub po prostu odkryć właściwą recepturę.
Na jaką okazję?
Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Tak przygotowana wątróbka drobiowa – przepis z cebulką i jabłkiem – jest trafionym pomysłem na szybki obiad albo kolację, jeśli w ciągu dnia nie było czasu na ciepły posiłek.
Czy wiesz, że?
W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Spokojnie, wątróbka z jabłkiem i cebulą nie dostarczy aż tak ekstremalnych wrażeń, ale z pewnością będzie pyszna.
Dla urozmaicenia:
Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni. Gotową wątróbkę z jabłkiem wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba. Pokrój go w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.