Zupa borowikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa borowikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

50 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 dekagramy

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki bulionowej Knorr przygotuj wywar.

Zupa borowikowa - Krok 1

Krok 2

Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój w paski. Następnie usmaż. Jeśli używasz mrożonych, lekko je rozmroź.

Zupa borowikowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj wrzący wywar. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy.

Zupa borowikowa - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Kremową zupę borowikową Knorr według przepisu na opakowaniu. Dodaj do garnka z wywarem i gotuj kilka minut.

Zupa borowikowa - Krok 4

Krok 5

Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki. Połącz żółtka z niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do garnka, dopraw do smaku. Zupę borowikową podawaj z jajkami i posypaną natką pietruszki.

Zupa borowikowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

18

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.10.2024

    Pycha, dzisiaj gotowałam zupę bo byłam na grzybach. Dodatkowo dodałam ziemniaki bo lubię tak trochę po poznańsku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech

    Wojciech , 09.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Biela

    Bogumila Biela , 22.12.2011

    No zupa grzybowa obowiazkowo musi byc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Szyszka-Fereniec

    Agnieszka Szyszka-Fereniec , 20.12.2011

    yummy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Petynka

    Justyna Petynka , 14.12.2011

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Anna

    Agata Anna , 13.12.2011

    uwielbiam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Mochnacka

    Natalia Mochnacka , 13.12.2011

    uwielbiam.. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Pyrka

    Marzena Pyrka , 13.12.2011

    jaaa tez lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kowalik

    Małgorzata Kowalik , 13.12.2011

    Baaaaardzo lubię!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagi Fauvelle

    Dagi Fauvelle , 13.12.2011

    JAKI rydz???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celia Ruba

    Celia Ruba , 13.12.2011

    Ja szalenie lugie rydze a pani? Znana piosenka " rody,rody rydz"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 13.12.2011

    A ja gotuje krupnik:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wincencik

    Sylwia Wincencik , 13.12.2011

    ja wlasnie gotuje grzybowa... ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Jankowska

    Kamila Jankowska , 13.12.2011

    Zjadlabym, ale taka prawdziwa, bez kostek i sztucznych zupek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Pawłowska

    Bożena Pawłowska , 13.12.2011

    ulubiona moja i męża pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Biasrosrucka

    Izabela Biasrosrucka , 13.12.2011

    jaaammmiiii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Rappe

    Roma Rappe , 13.12.2011

    PYSZNOŚCI !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rączka

    Maria Rączka , 13.12.2011

    jest pyszna moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa borowikowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kalafiorowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa borowikowaZupa borowikowa

Zupa borowikowa jest tak gęsta i wyrazista, że sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie obiadowe, ale i samodzielna potrawa. Przygotowuje się ją z grzybów świeżych lub suszonych. Podsmażane zyskują jeszcze bardziej intensywny smak. Łączy się je z bulionem, śmietaną oraz mąką i przyprawami. Przywołującą aromaty sezonu grzybowego zupę serwuje się z pokrojonym w ćwiartki gotowanym jajkiem, a także posypaną natką pietruszki. Będzie się również świetnie komponowała z gotowanymi ziemniakami, makaronem typu łazanki lub groszkiem ptysiowym. Dobrą propozycją jest podanie jej z grillowaną bagietką lub posypanie dania ziołowymi grzankami. Zupa borowikowa będzie też apetycznie wyglądała, jeśli podasz ją z kleksem śmietany udekorowanym kilkoma liśćmi rukoli. Dzięki tego dodatkowi zyska łagodny, kremowy akcent. Potrawa będzie równie smaczna, jeśli zrobisz ją z mrożonych grzybów. Przygotuj tę jesienną zupę, która sprawdzi się również poza sezonem. W przepisie znajdziesz informację, jak ją przyrządzić krok po kroku.