Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami
łatwe
125 osób zapisało

Składniki
500 mililitrów
2 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżka
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę zaparz (95 st. C), dodaj miód oraz suszone kwiaty lipy. Pozostaw na 5 minut.
Krok 2
Gorący napar herbaciany przelej do szklanek, przełóż kwiaty z naparu, włóż maliny oraz plastry imbiru, i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Herbata Lipton Yellow Label Tea
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami
Szukasz sposobu na przygotowanie czarnej herbaty? Spróbuj ją przyrządzić w wersji z imbirem, lipą i malinami. Na początek zaparzaj herbatę kilka minut, tak, by nabrała intensywnego, ciemnoczerwonego koloru i przyjemnego aromatu. Do naparu dodaj suszone kwiaty lipy – są łagodne i lekko słodkie, dobrze będą zatem pasować do czarnej herbaty. Dodaj do niej także kilka plastrów świeżego imbiru – jego kłącza mają wyrazisty smak i stanowią doskonały dodatek do herbaty, zwłaszcza, jeśli połączysz je też ze słodkim miodem. Wybierz naturalny, np. akacjowy lub lipowy. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić smak herbaty z lipą, dodaj do niej trochę suszonych malin, które również są świetnym składnikiem rozgrzewających, zimowych herbat. Jeśli nie masz akurat suszonych owoców, zamień je na sok malinowy, ewentualnie syrop z aronii albo czarnej porzeczki. Zaczekaj, aż napój się zaparzy i przelej do kubków, razem z imbirem, malinami i lipą. Szczególnie dobrze smakuje w zimowe wieczory. Sprawdź i przekonaj się!