Ryba pięciu smaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba pięciu smaków

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

6 łyżek

2 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę podziel na mniejsze kawałki i zalej ją sosem sojowym wymieszanym z sherry i przyprawą Knorr. Odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy, imbir oraz przyprawę 5 smaków i całość zalej litrem wody, po czym doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zmniejszy się o 1/4.

Krok 3

Sos przecedź i dodaj do niego ocet oraz cukier i wymieszaj. Ponownie gotuj aż sos uzyska konsystencję syropu.

Krok 4

Syropem posmaruj rybę i odstaw do lodówki na 3 godziny. Rybę podawaj na zimno.

Krok 5

Cebulę posiekaj i włóż do garnka

Krok 6

Filety odsącz i podsmaż na oleju po 5 minut z każdej strony.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba pięciu smaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej