Ryba z grilla w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba z grilla w liściach bananowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

8 sztuk

6 sztuk

4 cm

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

1 puszka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 1

Krok 2

Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas.

Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryby możesz dodać świeże grzyby, np. shitake, i połówki pomidorków koktajlowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba z grilla w liściach bananowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba z grilla w liściach bananowcaRyba z grilla w liściach bananowca

Jeśli planujesz grilla, warto uwzględnić w menu rybę. Będzie lżejsza niż mięso, a smak ryby z rusztu jest zdecydowanie wart poznania. Tym bardziej jeśli jest to ryba wprost z kuchni orientalnej, zawinięta w liście bananowca i doprawiona aromatycznymi przyprawami. Czeka Cię prawdziwa uczta!

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy smaków z odległych stron świata. Ryba z grilla w liściach bananowca przeniesie każdego w nowe kulinarne rejony. Daj się zabrać w tę podróż!

Na jaką okazję?

Zamiast urządzać kolejnego grilla z przewidywalnymi potrawami, postaw na coś nietuzinkowego. Twoi goście z ciekawością spróbują ryby w egzotycznych liściach bananowca.

Czy wiesz, że?

Liście bananowca to naturalny zamiennik folii do pieczenia! Podczas obróbki termicznej oddają potrawie swój wspaniały aromat.

Dla urozmaicenia: 

Do ryby z grilla możesz dodać świeże grzyby i pomidorki koktajlowe. Danie będzie jeszcze lepsze!