Ryżotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryżotto

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

150 gramów

2 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko i przepłucz dokładnie zimną wodą, osącz. Cebulę obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w kosteczkę. Także w kostkę pokrój pomidora. Kostkę bulionową i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 3 szklankach gorącej wody.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej, zrumień kiełbasę. Dodaj cebulę i pozwól jej się zeszklić a następnie dosyp ryż i smaż mieszając kilka minut. Wlej bulion, dosyp przyprawę ognistą i duś na małym ogniu, pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn i zmięknie.

Krok 3

Gdy ryż będzie miękki dodaj kukurydzę, groszek, pomidora i koperek, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Dopraw ew. do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco, z ogórkami kiszonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryżotto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z owocami morza
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej