
Składniki
375 gramów
200 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż nadmiar wody wyparuje.

Krok 2
Następnie dodajemy drobno pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem.

Krok 3
Ciasto kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu.

Krok 4
Składamy rogi na krzyż i dokładnie zlepiamy.

Krok 5
Smarujemy sakiewki roztrzepanym jajkiem.

Krok 6
Posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy sakiewki w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min do zarumienienia.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sakiewki ze szpinakiem
Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto francuskie doskonale nadaje się do zrobienia pysznych deserów, w tym rogalików z owocami, czekoladą albo dżemem. Okazuje się też niezwykle przydatnym produktem w lodówkach smakoszy, którzy dużo bardziej cenią wytrawne przekąski. Przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakowym nadzieniem.
Dla kogo?
Przygotowanie ciasta francuskiego od podstaw jest zajęciem bardzo pracochłonnym. Z pewnością więc docenisz gotowy produkt, który dostępny jest w większości sklepów spożywczych. Dzięki niemu zrobienie smakowitych sakiewek zajmie zaledwie trzy kwadranse.
Na jaką okazję?
Sakiewki ze szpinakiem wspaniale smakują na zimno, więc zabierz je ze sobą, gdziekolwiek chcesz – do pracy, na uczelnię albo piknik. To wspaniały pomysł na imprezowy poczęstunek.
Czy wiesz, że?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by w przepisie użyć świeżych liści zielonego warzywa. Dużą delikatnością cechuje się szpinak baby.
Dla urozmaicenia:
W nadzieniu sakiewek uwzględnij mozzarellę, suszone pomidory, pieczarki albo podsmażoną z ziołami pierś z kurczaka.