Sałatka z sardynkami z puszki i makaronem | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z sardynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Następnie odcedź go i skrop niewielką ilością oliwy. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 1

Krok 2

Brokuł podziel na różyczki, ugotuj do miękkości i schłodź w zimnej wodzie.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 2

Krok 3

Sardynki pokrusz, a fetę pokrój w kostkę.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 3

Krok 4

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałą oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj makaron, brokuły i ser, polej sosem. Na tym ułóż sardynki.

Sałatka makaronowa z sardynkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z sardynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z sardynkamiSałatka makaronowa z sardynkami

Sardynki to jeden z najpopularniejszych produktów kuchni portugalskiej, w Polsce kojarzony głównie z konserwami, kanapkami i pastą na bazie białego sera. Mamy jednak sposób na to, by podać te drobne rybki w formie kolorowego, pełnego smaku dania, czyli sałatki makaronowej z sardynkami. Zacznij od ugotowania do niej makaronu, np. muszelek, rurek albo kokardek, a po odcedzeniu skrop go oliwą, by się nie sklejał. Uważaj, by nie rozgotować makaronu – powinien pozostać sprężysty i jędrny. Następnie ugotuj pokrojone na niewielkie kawałki różyczki brokuła, dzięki którym sałatka będzie nie tylko dobrze smakowała, ale i apetycznie wyglądała. Kilka sardynek pokrój na mniejsze kawałki, razem ze słodkawą czerwoną cebulą oraz wyrazistym greckim serem feta. Całość połącz sosem greckim z oliwą i czosnkiem, który wyśmienicie podkreśli smak brokułów. Sardynki ułóż na wierzchu. Tak przygotowana sałatka makaronowa nadawać się będzie do podania na przyjęciu, sprawdzi się też na kolację. Przyrządź ją i przekonaj się, jaka jest pyszna.