
Składniki
0.5 opakowania
15 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
100 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Nie przelewaj zimną wodą i polej 3 łyżkami oliwy. Gorący makaron posyp startym parmezanem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2
Paprykę opiecz w rozgrzanym piekarniku i zdejmij z niej skórkę.

Krok 3
Orzechy posiekaj i wymieszaj z wystudzonym makaronem.

Krok 4
Składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.

Krok 5
Obraną paprykę pokrój w cienkie paski. Gotowaną szynkę pokrój w drobniutką kostkę.

Krok 6
Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i pozostałą oliwą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i serem
Sałatka z makaronem i serem to łagodna w smaku przekąska lub dodatek do mięs czy ryb. Nie wymaga użycia zbyt wielu przypraw, wystarczy posypanie makaronu słonym parmezanem, który doda mu wyrazistości, a także paprykowo-ziołowy sos sałatkowy, który połączy składniki i nada sałatce odpowiedniej konsystencji. Jej przyrządzenie zacznij od ugotowania makaronu, np. kokardek albo kolanek. Skrop go oliwą, by się nie sklejał, a następnie, kiedy będzie jeszcze gorący, posyp parmezanem albo innym twardym serem (sprawdzi się pecorino), który lekko stopi się, zmieniając smak makaronu. Następnie upiecz paprykę i zdejmij z niej skórkę – najlepiej będzie pasować odmiana czerwona, czyli najsłodsza. Pokrój ją na kawałki, podobnie jak gotowaną szynkę, i wymieszaj z makaronem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę z makaronem i serem polej sosem oraz pozostałą częścią oliwy, a następnie włóż ją do lodówki na minimum godzinę – schłodzona będzie najsmaczniejsza. Przygotuj ją na przyjęcie grillowe albo każdą inną okazję. Życzymy smacznego!