Sałatka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według proporcji podanych na opakowaniu, zastępując olej słonecznikowy oliwą z oliwek, a wodę - sokiem pomarańczowym.

Krok 2

Potnij cykorię w szerokie paski. Z pomidorów usuń gniazda nasienne i wraz z papryką, pokrój w kostkę.

Krok 3

Odsącz zalewę z kukurydzy oraz fasoli i wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwki.

Krok 4

Dopraw całość drobno posiekanym czosnkiem, polej wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj sałatkę z chipsami taco.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać również parę kropel sosu Tabasco.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Jedrasik

    Marek Jedrasik , 07.11.2015

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka meksykańskaSałatka meksykańska

Smaczna sałatka, którą przygotujesz w zaledwie piętnaście minut. To świetna propozycja na imprezową przekąskę, dodatek do grillowanych mięs oraz warzyw lub pikantny lunch. Jej podstawę stanowi czerwona fasola, do której dodaje się cykorię, kukurydzę, paprykę, oliwki oraz pomidory. Dzięki połączeniu wyrazistych przypraw, sałatka meksykańska zyskuje odpowiednią ostrość. Serwuje się ją z chipsami taco, które nieco łagodzą smak całości. Potrawa bardzo dobrze komponuje się z innymi daniami kuchni meksykańskiej, np. mięsnym lub wegetariańskim burrito, fajitas (grillowane mięso na pszennej tortilli), faszerowanymi tacos lub serowymi quesadillas. Możesz ją również podać jako przekąskę w zestawieniu z tortillą, sosami – czosnkowym, pomidorowym, kwaśną śmietaną albo z ketchupem czy majonezem – oraz tartym żółtym serem. Sałatka sprawdzi się w takiej formie jako przekąska podczas przyjęcia lub lunch na zimno, który zabierzesz ze sobą do pracy. Masz ochotę na ten pikantny specjał? Przygotuj go według naszego przepisu!