
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż do miękkości, ale uważaj, by go nie rozgotować. Odcedź i poczekaj, aż ostygnie. W międzyczasie pokrój czosnek i podsmażaj go przez 5 min, aż zmięknie i zacznie pachnieć. Odstaw. Pokrój papryki w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę.

Krok 2
Ostrożnie odcedź tuńczyka. Przygotuj sos, mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z drobno posiekaną papryczką chili, 3 łyżkami stołowymi wody i 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.

Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem.

Krok 4
Udekoruj sałatkę jogurtem i świeżym koperkiem.


Dobra rada:
Do tego dania doskonale pasuje ryż lub makaron pozostały z obiadu. Spróbuj dodać dzikiego ryżu, żeby sałatka była bardziej chrupka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Podstawa każdego przyjęcia. Połącz kawałki tuńczyka, sypki ryż, papryki i oliwki i ciesz się smakiem naszej doskonałej sałatki ryżowej z tuńczykiem.